Proiectul Tehnologie inovativa de fertirigare in plantatii pomicole si viticole specifice climatului arid si subumed-uscat este proiect component al Proiectului Complex Tehnologii inovative pentru irigarea culturilor in conditii de climat arid, semiarid si subumed-uscat SMARTIRRIG, Cod proiect: PN-III-P1-1.2-PCCDI-2017-0254, Contract nr. 27PCCDI/2018, fiind Proiectul 5 din cadrul Agendei Comune a SMARTIRRIG.
Detalii despre SMARTIRRIG sunt disponibile pe website-ul proiectului: http://www.inma.ro/complexe/smartirrig.htm.
Scurta descriere a proiectului
Obiectivul principal al proiectului Tehnologie inovativa de fertirigare in plantatii pomicole si viticole specifice climatului arid si subumed-uscat este implementarea conceptului modern de fertirigatie pentru culturile horticole (plantatii pomicole si viticole) din zonele aride, in acord cu Strategia Nationala pentru Dezvoltarea Durabila a Romaniei Orizonturi 2013-2020-2030, privind anticiparea efectelor schimbarilor climatice si elaborarea din timp a unor planuri de masuri pentru situatii de criza generate de fenomene naturale sau antropice.
Proiectul isi propune ca, pe baza experientei in domeniu a echipei, sa realizeze un echipament de fertirigatie performant, cu potential de piata, la nivelul realizarilor de varf pe plan mondial, adaptat la metodele, tehnicile si instalatiile de irigare folosite in zonele aride.
Echipamentul va fi conceput pentru lucrul in agregat cu instalatiile de irigare prin picurare fixe si mobile si de irigare subterana ce vor fi dezvoltate in cadrul proiectului.
Dispozitivul de injectie, care constituie componenta principala a sistemului, va fi de tipul amplificator hidraulic cu piston diferential si comanda mecano-hidraulica, capabil sa functioneze in gama de presiuni specifice instalatiilor de irigare prin picurare si subterane, pentru o gama larga de concentratii ale solutiei primare. Amestecul dintre solutia primara si apa de irigat utilizata ca fluid motor (care constituie solutia fertilizanta) se va face chiar in corpul dispozitivului de injectie, fiind eliminate in totalitate pierderile de apa de irigat in afara sistemului.
Echipamentul de fertirigatie poate fi amplasat in orice punct al amenajarii de irigatie, dispozitivul de injectie utilizand ca fluid de lucru apa de irigat din sistem.
Parteneri:
IC – INOE 2000
P1 – INMA
P2 – SCDCPN Dabuleni
P3 – SCDP Constanta
P4 – INCDPM
* IC = Institutie coordonatoare
* P (1,2,3,4) = Parteneri