Stand cu recirculare de putere pentru testarea cilindrilor hidraulici
- SRHCContract nr. 50 CI / 2017   

Proiect finanțat de UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării)
prin Programul 2 din PNCDI III: Creşterea competitivităţii economiei româneşti prin cercetare, dezvoltare şi inovare

Subprogramul 2.1 – Cecuri de Inovare (CI)

| INDEX |                   | OBIECTIVE / ACTIVITATI |                   | CONTACT |
 

Scurtă prezentare a proiectului

Valoarea totală a contractului: 50.000 lei
Din care, pe surse de finanţare:
Sursa 1 - de la bugetul de stat:
31.500 lei -credite bugetare
                - de la bugetul de stat: 13.500 lei -credite de angajament
Sursa 2 - din alte surse atrase (cofinanțare): 5.000 lei

Rezumatul proiectului
Proiectul urmărește rezolvarea unei probleme legate de eficiență energetică la agentul economic, care are ca activitate repararea și verificarea cilindrilor hidraulici. Pentru verificarea calității reparatiei cilindrilor hidraulici aceștia sunt supusi unei probe pe durata a 72 de ore. Fiind o proba de durată, standul pe care se realizează proba este mare consumator de energie. În prezent, la beneficiar se testează aproximativ 70 de cilindri hidraulici/an. Standul are un motor electric de 22 kW, iar într-un an, consumul electric de energie este de: 22kW x 210zile x 24 ore = 110 000 kW/an.
Consumul mare de energie al acestui stand se datorează faptului ca uleiul hidraulic trece prin supape, distribuitoare, racitoare de ulei, etc.  
Pompa hidraulică a standului cu recirculare de putere este prevazută cu un ax de antrenare dublu, pentru un motor electric și un motor hidraulic. La acest stand sarcina pentru cilindrul testat se realizeaza cu ajutorul cilindrului C2, cuplat la tija lui C1, care aspiră din rezervor și pompează în motorul hidraulic. Sarcina realizată de cilindrul C2 este transformată, în mare parte, în lucru mecanic la motorul hidraulic și numai o foarte mică parte se disipează în caldură, prin supapa de presiune. Puterea furnizată de motorul electric este diferența dintre puterea absorbită de pompă și motorul hidraulic. Conform schemei hidraulice de principiu, rezultă că puterea consumată de pompă este asigurată de motorul electric și motorul hidraulic. Un stand cu recirculare de putere, de parametrii hidraulici identici cu cel existent la agentul economic (fără recirculare), va avea puterea electrică mai mică cu 70%. În acest caz, consumul anual de energie electrică necesară probării a 70 de cilindri la testul de 72 ore va fi: 0.3 x 22kW x 210 zile x 24 ore = 33264 kWh/an. Economia de energie la agentul economic va fi de: 110000 kWh – 33264 kWh = 76 736 kWh/an.

Stand fără recirculare de putere
Stand cu recirculare de putere

Beneficiar IMM: HIDRAULICA INDUSTRIAL SRL Oradea

Furnizor servicii cercetare: Institutul de Cercetări pentru Hidraulică și Pneumatică
INOE 2000-IHP București
Responsabil de Proiect: CS I Dr.ing. Teodor Costinel POPESCU