Mașină ecologică de topit zăpada
- METZContract nr. 22 CI / 2017   

Proiect finanțat de UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării)
prin Programul 2 din PNCDI III: Creşterea competitivităţii economiei româneşti prin cercetare, dezvoltare şi inovare

Subprogramul 2.1 – Cecuri de Inovare (CI)

| INDEX |                   | OBIECTIVE / ACTIVITATI |                   | CONTACT |
 

Scurtă prezentare a proiectului

Valoarea totală a contractului: 50.000 lei
Din care, pe surse de finanţare:
Sursa 1 - de la bugetul de stat:
31.500 lei -credite bugetare
                - de la bugetul de stat: 13.500 lei -credite de angajament
Sursa 2 - din alte surse atrase (cofinanțare): 5.000 lei

Rezumatul proiectului
Proiectul propune finantarea unor activitati de cercetare industriala (elaborarea unui studiu cu scopul introducerii in fabricatie) pentru un produs nou pe plan national, tinand cont de activitatea beneficiarului, de posibilitatile sale tehnice, dar si de experienta furnizorului de servicii; produsul este o masina ecologica de topit zapada, cu care sa se inlocuiasca tehnologia actuala de indepartare a zapezii prin transportarea ei la distante mari. Principiul de lucru presupune topirea zapezii cu apa calda si se regaseste si la alte firme din strainatate: SUA, Canada, Rusia, etc. Cel mai indicat pentru orasele din Romania este un utilaj de dimensiuni medii, modular, cu o productivitate de 3…5 tone/ora.
Proiectul se incadreaza in domeniul de specializare inteligenta Energie, mediu si schimbari climatice, subdomeniul Mediu si schimbari climatice, intrucat produsul contribuie la reducerea poluarii mediului prin deversarea controlata a apei rezultate din topirea zapezii, poluata in principal cu noxe rezultate din traficul auto urban. Utilizarea produsului reduce aprox. la jumatate consumul de carburant si noxele asociate fata de varianta clasica de lucru. 
Datorita utilizarii limitate pe parcursul unui an (2..3 luni), masina va fi conceputa modular, permitand utilizarea autovehiculului de baza si la alte activitati, in afara sezonului rece. Pentru topire, zapada este preluata din mediu cu o freza montata in fata autocamionului. In afara modulului de alimentare (freza), masina dispune de un modul de topire, in care se prepara apa fierbinte cu care ia contact zapada. O pompa hidraulica permite evacuarea apei rezultate din topire la distante mari, pana la un punct al retelei de canalizare. 
IMM-ul beneficiar, SC TEHNOPREST 2001 SRL, este o firma puternica (65 angajati, 3,7 mil. € cifra de afaceri) care efectueaza repararea utilajelor de construcţii, autoîncărcătoarelor şi mijloacelor de transport, autogrederelor, motostivuitoarelor etc.

Beneficiar IMM: TEHNOPREST-2001 SRL

Furnizor servicii cercetare:
Institutul de Cercetări pentru Hidraulică și Pneumatică INOE 2000-IHP
Responsabil de Proiect: Ing. Liliana DUMITRESCU