DISPOZITIV DE DEFORMARE PLASTICA (DDP)
Nr. contract CEC INOVARE 73 / 29.06.2012 (nr. inregistrare oferta PN-II-IN-CI -2012 -1 -0113)


       INDEX           CONTACT

                            
                           
Fig.1 - Dispozitiv pentru probarea etansarilor pistoanelor cilindrilor hidraulici
Fig.2 - Stand pentru probarea etansarilor pistoanelor cilindrilor hidraulici

 

Domeniul de utilizare:

Dispozitivul de deformare plastica este destinat îmbunatatirii performantelor si eficientei masinilor de curbat profile metalice cu diferite sectiuni: rotunde, patrate, dreptunghiulare (pline sau de tip teava), profile speciale gen I, U etc. ce se utlizeaza în diferite sectoare de activitate industriala. Masinile pentru deformat profile, de tip piramidal (fig. 1), se bazeaza pe o deformare initiala a profilului, urmata de o tragere a profilului printre cele 3 role, obtinându-se un profil îndoit cu raza constanta.
Schema prezentata în fig. 2 utilizeaza pentru îndoirea initiala a profilului rola superioara, care are o miscare verticala, fiind actionata manual sau hidraulic pentru realizarea deformarii initiale, care da raza de îndoire, si este mentinuta ulterior pe pozitia dorita.
Dispozitivul de actionare hidraulica realizat se monteaza pe masinile din componenta carora face parte cu ajutorul platbenzilor de fixare sudate de cilindrul exterior (poz. 1 din fig. 3).


Fig.3 - Sectiune prin ansamblul dispozitivului de deformare plastica

Avantajele masinilor dotate cu dispozitiv de actionare a rolei:
- realizeaza forte de apasare mari, fara a fi nevoie de componente hidraulice de presiuni ridicate;
- este independent ca functionare, dispunând de pompa hidraulica proprie si motor de actionare, fapt care conduce la simplificarea masinii deservite, eliminându-se statia hidraulica de alimentare;
- are nevoie de o cantitate mica de ulei hidraulic, functionarea etajului de cilindru de presiune scazuta fiind în circuit închis.
Ansamblul dispozitivului este prezentat în fig. 3.
Pentru a realiza deformarea initiala a profilului, rola 44 trebuie sa se deplaseze în jos, fiind solidara cu pistonul de amplificare 39. Pentru deplasare, fluidul de lucru actioneaza asupra pistonului 2, la partea superioara, care este închisa cu capacul de separatie 7. Sursa de debit este electropompa 15, constituita dintr-o pompa cu roti dintate, si un motor electric de curent continuu. Aceasta combinatie permite, pe de o parte, utilizarea unei pompe cu constructie simpla (cu roti dintate), de presiune medie, si pe de alta parte, inversarea usoara a sensului de rotatie.
Pentru coborârea rolei, electropompa refuleaza pe capacul 7, aspirând prin racordul 32, din volumul delimitat de pistonul 2 si camasa 1 si de asemenea din volumul dintre pistonul de compensare 3 si pistonul 2.
La patrunderea partii inferioare a pistonului 2 în pistonul de amplificare 39, se realizeaza o amplificare de presiune, întrucât suprafata frontala inferioara a pistonului 2 este mai mica decât cea superioara. În acestest fel, cu ajutorul unei pompe de presiune medie se poate obtine o presiune ridicata, amplificata într-un raport care depinde de cele doua suprafete ale pistonului 2.
Pentru deplasarea rolei 44 vertical în sus, se schimba sensul de rotatie al motorului electropompei 15, pompa cu roti dintate refuleaza în acest caz prin racordul 32; totodata, presiunea actioneaza asupra pistonului de deblocare 17, deschizând supapa de retinere 13 si permitând trecerea uleiului catre aspiratia pompei.

Caracteristici tehnice
- cursa 102 mm
- forta 18 tf
- sectiune profil Ø 45 mm
- presiunea refulata 200 bar
- presiune de actionare 400 bar